Moxa therapie bij stuitligging

Ongeveer 3.5% van de baby’s die geboren worden, ligt vlak voor de bevalling in een stuit.
Bij een stuitligging ligt niet het hoofd van het kind beneden, maar de billen of de voeten. Soms kan de verloskundige of een gynaecoloog proberen om de baby in de buik te draaien. Dit kan best onprettig zijn voor de aanstaande moeder. Steeds meer vrouwen proberen daarom eerst een Moxa behandeling uit om te kijken of de  baby op een natuurlijke manier nog wilt draaien. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat moxatherapie de kans op een draaiing bij stuitligging wordt vergroot van 50% naar 75%. Moxatherapie is volledig pijnloos, heeft geen bijwerkingen en vindt plaats zonder direct contact met de baby. Moxa kan ook helpen bij dwarligging. 

Tijdens moxatherapie wordt er met een moxastick accupunctuurpunt Blaas 67 verwarmt aan de buitenzijde van de kleine teen. De moxastick is gevuld met bijvoetskruid en heeft een diep verwarmend effect op het betreffende accupunctuurpunt. Er zijn twee verklaringen voor de werking van moxatherapie bij een baby in stuit. Er is een westerse, fysiologische verklaring voor de werking van moxatherapie en een oosterse vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst. Volgens de Chinese Geneeskunst ontstaat er verwarmende energie (ofwel Yang) in het kleine bekken wanneer Blaas 67 wordt verwarmt. De verwarmende energie in het kleine bekken zorgt voor beweging. In het kleine bekken ligt ook de baarmoeder. Door de beweging in het kleine bekken wordt de baby ook beweeglijk en gaat hij of zij draaien. Volgens de westerse geneeskunde wordt door moxatherapie de baarmoeder beter doorbloed. Daardoor rijpt hij beter en is de kans groter dat het kindje spontaan draait. Bovendien stimuleert moxa vermoedelijk de bijnier en de hormonen die de bijnier produceert, die op hun beurt het spierweefsel van de baarmoeder beïnvloeden. Daardoor zou het kindje beweeglijker worden en uiteindelijk draaien.

De moxatherapie geef ik vanaf 33 weken zwangerschap tot 36 weken. Voorwaarde is wel dat de verloskundige of gynaecoloog aangeeft dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. Sowieso is het fijn als je met de verloskundige overlegd voordat je aan moxa begint bij mij. Je komt voor 1 behandeling bij mij in de praktijk. Tijdens deze behandeling krijg je gelijk uitleg hoe je dit zelf ook thuis kan toepassen. Je krijgt een set smokeless moxasticks mee naar huis om de moxabandeling zelf dagelijks te herhalen, voor een periode van maximaal 14 dagen.

Je hebt 2 mogelijkheden qua behandelingen bij mij.
– Je kan kiezen uit een losse moxa behandeling waarbij je ook uitleg krijgt hoe je dit heel makkelijk thuis kan toepassen. Het is fijn als je dan eventueel met je (geboorte)partner komt of iemand anders die je hierbij kan helpen. Deze behandeling duurt 30 minuten. 
– Je kan ook kiezen uit een moxa behandeling inclusief voetreflexmassage. Dit zorgt voor extra ontspanning voordat we aan de moxa behandeling beginnen. Deze behandeling duurt in totaal 60 minuten. Hierbij is het wel belangrijk dat je wat langer op je rug kan liggen. Ik kan mijn tafel naar wens instellen maar het moet voor jou comfortabel blijven uiteraard. Ook hierbij is het fijn als je (geboorte)partner op het einde van de behandeling erbij kan zijn voor de uitleg voor thuis. 

Contra indicatie:

  • Hoge bloeddruk – hoger dan 160>90
  • Hartkloppingen of hartslag boven 90 in rust 
  • Suikerziekte
  • Teveel of te weinig vruchtwater
  • Koorts
  • Buitentemperaturen boven de 24 graden

Lieve klanten,

Per 15 december zal Nama Rupa definitief sluiten. Wil je nog een afspraak maken? Dan kan dit nog wel.
De agenda raakt al vol dus wacht niet te lang om zeker te zijn van een plekje.

Wil je nog persoonlijk afscheid komen nemen? Dat kan! Op 15 december van 11.00 tot 15.00 uur ben ik aanwezig in mijn praktijk op de Kuipersweg 2T in Woerden.
Het is gewoon vrije inloop dus voel je niet verplicht, maar ik zou het heel leuk vinden om jullie nog even te zien en afscheid te kunnen nemen.

Lieve groet Denise